Kako je počeo drugi dan i šta kaže publika

Wednesday, 02 December 2015 19:54

Foto: Milica Jočić

Drugi dan Četrdeset šestih susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije otvorila je predstava “Petar Pan” Pozorišta za decu Kragujevac.

Predstava je održana u 10 sati, ali jutarnji termin nimalo nije uticao na živahnost oko 200 mališana koji su nestrpljivo čekali da uđu u salu. Većina njih došla je iz Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Niške Banje, ali bilo je i onih koji su došli samoinicijativno.

Dok su učenici drugog razreda ove škole uzbuđeno razgovarali, iščekujući početak predstave, njihova učiteljica rekla je: ”Atmosfera među decom je odlična, volimo da dolazimo u pozorište.  Voleli bismo da dolazimo češće, ali imamo problem sa prevozom, tako da smo ovde samo par puta godišnje.”

Prativši primer svoje učiteljice poželeli su da i oni nešto kazu: “Volimo da dolazimo ovde, uvek nam je lepo” i “Super je biti na festivalu.”,


Među posetiocima bilo je i nekoliko starije dece: “Često posećujemo lutkarsko pozorište. Očekujemo da će predstava da bude zanimljiva i da drži paznju.”

“Petar pan” vidno je oduševilo mladu publiku. Festivali uvek nose neku specifičnu živost i energiju, a rad sa decom neprestana iznenađenja. Ovi mališani su to i dokazali gormoglanim aplauzom nakon svake scene, koji je pratio ritam muzike iz predstave.

Najbolji svedok atmosfere koja je vladala među publikom je što su svi zajedno učestvovali u predstavi, oživevši Zvončicu poznatom rečenicom: “Ja verujem u vile”.

Ni nakon predstave nisu krili svoje zadovoljstvo složivši se da je većini omiljen deo bio “kad je Petar porazio Kuku” i “kada su se mačevali”.

Odrasli članovi publike bili su podjednako oduševljeni: „Predstava me je očarala, prosto sam uživao. Najviše mi se dopao onaj deo kada sam i ja želeo da kažem – Ja verujem u vile. Prosto su me ona deca oduševila. Podstakli su me da i ja to izgovorim, ali nisam se osmelio.

Nakon predstave održana je “Radionica ginjol lutaka za decu” na kojoj je Jožef Pernarčič iz Slovenije pokazao mališanima kako da sami naprave svoje lutktice.

Anđela Labat

Read 660 times Last modified on Wednesday, 02 December 2015 21:11
Rate this item
(2 votes)

 Autor sajta Davorin Dinić

Dokumentacija, tekstovi i podrška - Zorica Filipović i marketing služba Pozorišta lutaka

Login Form

Prisutni posetioci

We have 1503 guests and no members online