INTERVJU - Petar Lukić, glumac Pozorišta za decu iz Kragujevca

Wednesday, 02 December 2015 20:01

„Deca zahtevaju veliku iskrenost“

Glavni glumac predstave „Petar Pan“, kragujevačkog Pozorišta za decu, Petar Lukić ispričao nam je o tome kako je glumiti za decu i koji je značaj ovakvih festivala.

Po čemu je posebna gluma pred decom?

Petar: Teško pitanje. Ono što je prvo, jeste da je jako teško igrati za decu. Zato što su zahtevna publika, zahtevaju veliku iskrenost. Dosta energije treba da im se pruži sa scene. Drugačije su predstave za decu, nego za odrasle. Drugačiji je izbor tema koje se plasiraju, i što je još bitnije potpuno je drugačiji pristup predstave i glumi za odrasle. Kako je Joković (Živomir Joković, doajen srpskog lutkarstva, prim.aut) na otvaranju rekao, imamo tu sreću da igramo za najveću publiku, to su naša draga deca. Danas je u Nišu je bilo sjajno, publika je bila odlična, reagovali su super.

Specifično je to što je svaka predstava drugačija, zato što je svako dete posebno, svako dete ima svoj doživljaj predstave koju gleda i mislim da  kada se predstava za decu igra svaki glumac treba da se posveti jednom detetu i da za njega igra i onda će sve biti u redu.

Kako je glumiti lika koji je uzor deci već generacijama?

Petar: Vrlo interesantno, zahtevno, teško. Ali zahvaljujući reditelju i kolegama trudili smo se da napravimo neki naš model  Petra Pana kao lika naravno i same predstave. Ono što je po meni bila neka zvezda vodilja  i ideja jeste da to ne bude samo večiti dečak i dete već ono što je esencija svakog deteta, a to je iskren odgovor na svako pitanje. Deca nemaju zadrške u razmišljanju. Ona odgovaraju onako kako osećaju u trenutku. Ja sam se time vodio kad sam radio Petra Pana, kad sam spremao ulogu i mislim  da je to  ono što je  najbitnije, što je esencijalno za Petra Pana.

Da ga vode emocije, situacije u kojima se nalazi i da to radi bez razmišljanja kao i svako dete. I on tako uglavnom reaguje na sve ostale, nikad ne započinje radnju, već posmatra sve. Voli da bude glavni i zato sedi u svojoj stolici  i onda kada mu se nešto ne svidi, a deci se mnogo šta ne sviđa, onda on reaguje.
Vodio sam se emocijama i trenutnim osećanjem, a nikako nekim promišljanjem, odnosno njegovim promišljanjem.

Kažu da za glumce festivali predstavljaju veliko zadovoljstvo, po čemu su oni toliko specifični?

Petar: Jeste, lutkarskih festivala u Srbiji nema puno, osim Susreta, tu je Zlatna iskra u Kragujevcu i Festival dečijeg pozorišta u Subotici. Jako su bitni, naročito Susreti, zato što na Susretima učestvuju sva pozorišta  koja se posebno bave lutkarskim teatrom i jako je bitno to, da se tih par dana nađemo svi zajedno i pogledamo međusobno šta smo radili. I ranije je postojala ideja o razmeni  predstava i to je zaživelo negde 2011. ili 2012. godine. Tad je postojala razmena između svih luktarskih pozorišta, učestvovali su i Zrenjanin, Subotica, Novi Sad, Pinokio iz Beograda, Lutkarsko pozorište iz Niša i naravno i naše pozorište iz Kragujevca. Tom prilikom smo razmenili produkciju, imali smo gostujuće  prestave, svi smo gostovali svuda  i to je jako bilo interesatno.

Festivali kao festivali jako su bitni zbog razmene iskustva, zbog druženja na kraju krajeva, ali prvenstveno zbog saradnje. Nadam se  da će  u narednom periodu ovi festivali dovesti do toga da neki glumci dođu da rade kod nas, a mi ovde. U ostvarenju takve saradnje i razmene ideja,  možda je i najveći značaj festivala.

Emilija Nikolić

Read 974 times Last modified on Wednesday, 02 December 2015 20:06
Rate this item
(0 votes)
More in this category: INTERVJU - Jasmina Pralija »

 Autor sajta Davorin Dinić

Dokumentacija, tekstovi i podrška - Zorica Filipović i marketing služba Pozorišta lutaka

Login Form

Prisutni posetioci

We have 1519 guests and no members online