Print this page

INTERVJU - Jasmina Pralija

Wednesday, 02 December 2015 20:56

Jasmina Pralija - ,,Ljubav traje od početka do kraja života.“

Dečije pozorište iz Subotice je drugog dana festivala od 14h  za sve generacije izvelo predstavu „Par cipela“. Nakon završetka, Jasmina Pralija, glavna glumica, podelila je sa nama svoje stavove i potrudila se da razjasni šta Par cipela znači. 

Kakvu ste poruku želeli  da prenesete deci ovom predstavom?

Mislim da svako može neku poruku izvući, ali glavna i prvenstvena je da ljubav traje od početka do kraja života. To je onako, nekakva glavna poruka naše predstave. Ljubav - od one nevine, pa do smrti.

Primetila sam da vaša predstava nije namenjena samo najmlađoj publici već i odraslima.

Tako je. To je pre svega porodična predstava, za sve uzraste, gdje hoćemo da zapravo svatko izađe iz predstave sa osmjehom na licu, da nitko ne bude zakinut za nešto što nije razumio ili shvatio. Jednostavno želimo da svi koji dođu u pozorište ipak budu oplemenjeni nečim što radimo.

Da li mislite da će vam to doneti neku prednost u odnosu na ostale takmičare?

Pa mislim da to nije nekakva bitna razlika od drugih predstava. Ono što mi radimo je prvenstveno da pokažemo rad.  Prvo to, zatim našu igru i ljubav prema onome što radimo. Da li je to sad  za djecu ili za odrasle nije nam bio  prvi cilj. Bitno je da napravimo nešto što je novo i što će zapravo publika prepozunati kao: ,, Aha!“, kao,  ,,Nešto novo vidimo i drago nam je što nam se nešto novo događa u dečijem pozorištu!“.  Ali opet, mi moramo nešto klasificirati, znači mora biti određeno godište, moraju biti određene neke norme koje pozorište iziskuje. Tako je i taj naziv - porodične predstave - zapravo morao da dođe da bi se moglo imenovati ono što mi radimo u predstavi.

Moram da primetim da podsećate na Odri Tatu. Da li Vam je njena uloga u filmu Amelija Pulen poslužila kao inspiracija za ovu predstavu?

Ja Ameliju Pulen obožavam od kada sam je prvi put vidjela. Ona je moj uzor u nekakvoj toj životnoj energiji. Ne kao lik, ne kao glumica, već  općenito kao ta nekakva životna nevina energija koju ona nosi i ono što se zapravo s njom događa. A dosta sam dobila usporedbi sa nekim drugim glumcima i glumicama nakon predstave. Ali mislim da je ta nekakva životna energija, dečija energija koju ja još uvjek volim i njegujem i želim da ju imam do kraja svoje neke glumačke karijere.  To je ta nekakva igra koju zapravo malo kolega još ima. Nadam se da će vidjeti da kazalište i dalje može promeniti ljude.

Anđela Laban 

Read 800 times
Rate this item
(1 Vote)