Radionica "Tehnologije klasičnih senki"

Wednesday, 02 December 2015 20:58

"Ukus publike sve gori" - Darko Kovačovski

Prvi deo multimedijalne radionice Tehnologija klasičnih senki  održan je danas u foajeu Lutkarskog pozorišta.

Predavač Darko Kovačovski, simpatični Makedonac koji živi u Bugarskoj, režiser i lutkar govorio je o poreklu lutkarstva, o upotrebi lutki u različitim zemljama, kao i o raznim sistemima lutaka. Publika je bila probrana: uglavnom je bilo lutkarskih entuzijasta i ljudi kojima je ovo struka. Danas je na radionici obrađeno pet sistema lutaka, odnosno pet načina izrađivanja lutaka. Drugi deo radionice održaće se sutra, takođe sa početkom u 16 sati u foajeu Lutkarskog pozorišta.

Darko je istakao da lutke vode poreklo još od pećinskog doba i da se lutka stvara u jednom momentu kad čovek napravi analizu sveta oko sebe.ˏˏLutka je materijalizacija tananih jedva dokučivih treptaja duše.“ Ono što je naročito interesantno je da lutka nastaje onog trenutka kada je prva devojčica uzela jedan kamen i počela njime da se igra.

S druge strane, postoji teorija koja kaže da je lutka nastala onda kada je čovek poželeo da bude bog, dok treća, koja je predavaču bila najzanimljivija, kaže da je lutka nastala iz obreda, kao način oslobađanja. Ružni čovek je mogao da radi ono zbog čega bi lep bio sankcionisan, pa je ružnoća neka vrsta maske. Zato su lutke, sve doskora, bile ružne.

Ono što, po Darku, čini lutke interesantnim i danas je neočekivana skrivena živost u njima: ,,Kad vidimo lutku prihvatamo je kao neki artefakt koji je savitljiv, ali kada se otkrije da ona u stvari ima neku malu mogućnost življenja, makar i sekundarno, to izaziva radost u nama“.  Ova zanimljiva radionica održala se u okviru Četrdeset šestih susreta profesionalnih lutkarskih pozorišta koji bude nadu da lutkarstvo i dalje ima važnu ulogu u odrastanju dece. Za našeg sagovornika, nažalost, budućnost lutkarstva nije sjajna jer, kako kaže, ,,ukus publike je sve gori“.

Aleksandra Kocić

Andrea Dimić

Olivera Dodić 

Read 665 times
Rate this item
(0 votes)

 Autor sajta Davorin Dinić

Dokumentacija, tekstovi i podrška - Zorica Filipović i marketing služba Pozorišta lutaka

Login Form

Prisutni posetioci

We have 1506 guests and no members online