“Par cipela” - Subotica

Thursday, 03 December 2015 08:22

Foto Milica Jočić

Predstava “Par Cipela”, u izvedbi Dečjeg pozorišta iz Subotice, obeležila je drugi dan 46. nacionalnih susreta profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije, na veoma neobičan i originalan način. 

Glumačka postava pozorišta iz Subotice, u bajkovito putovanje u Pariz uvela je publiku magičnim trikovima. Ova priča o paru cipela Tini i Nikoli, pompeznoj madam LaCipel i njenoj pripitoj služavki Žužon, zapravo predstavlja duhovitu, veoma dovitljivu i povrh svega originalnu romansu koja je mališane ostavila oduševljenim i nasmejanim.

Jasmina Pralija, Kalo Bela i Greguš Zelan priču počinju u prodavnici cipela u ulici Broke, u čijem izlogu , jedna pored druge, stoje dve cipele Tina i Nikola čiji je san da zauvek budu zajedno, žive u luksuznoj kutiji za cipele i jednog dana ih kupi jedna elegantna dama. Ubrzo, u radnju ulazi madam LaCipel i posle teškog izbora nalazi Tinu i Nikolu i zadovoljno ih kupuje. Iako u početku srećni što su kupljeni zajedno , Tina i Nikola stalno su odvojeni, jer madam LaCipel svoje vreme provodi uglavnom u igri ili šetnji. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da ih madam skine s noge, oni počinju da je žuljaju i stežu i plan im je uspeo dok nije spazila Žižon i spakovala u kutiju za poklone.

Tužni par, koji je napokon spokojan i nerazdvojiv, biva odbačen od madam i poklonjen služavkinoj sestričini, koja ih iznošene odbacuje. Tada oni shvataju koliko su zapravo srećni i spokojno stare jer su zajedno.

Sat vremena ovog slikovitog doživljaja se, prema izjavi dece iz publike,činio veoma dugim jer je svaki, naizgled neuklopivi element u predstavi držao pažnju publike. Jedinstveno, i sa ukusom, Dečje pozorište iz Subotice nam je pokazalo šta se sve može sa samo par odela, maski i tri para cipela. Scenograf, Ivajlo Ivanov, svetlosnim efektima je pratio svaki pokret glumaca na sceni koji su, uvežbanim akrobacijama i duhovitim smicalicama na francuskom jeziku, publiku izuzetno iznenadili. Najveći efekat na gledaoca ostavila je vizuelna pozadina u kombinaciji sa skladnom muzikom, za koje je zadužen Plamen Mirčev. Predstava je zapravo bila kombinacija veoma duhovitih i luckastih skečeva i subotičke verzije francuskog kabarea za decu koji je, i pored povremenog negodovanja mladjeg dela publike zbog francuskog jezika, bio nešto potpuno neočekivano i čarobno.

Tri glumca i samo par rekvizita načinili su pravi spektakl za decu. Tina i Nikola su mnoge mališane na veoma maštovit način uveli u jedinstven svet pozorišta a nekima jednostavno ulepšali i nasmejali dan.

Kao veoma autentična francuska bajka, „ Par cipela“ zapravo predstavljaju veoma lepo upoznavanje dece sa šarenim svetom maski, lutki i glume. Drugim rečima , predstavljaju upravo ono što lutkarske predstave za decu čini jedinstvenim.

Saša Milivojević

par_cipelapar_cipelapar_cipelapar_cipelapar_cipelapar_cipelapar_cipelapar_cipelapar_cipelapar_cipelapar_cipela

 

Read 1133 times Last modified on Thursday, 03 December 2015 08:31
Rate this item
(0 votes)

 Autor sajta Davorin Dinić

Dokumentacija, tekstovi i podrška - Zorica Filipović i marketing služba Pozorišta lutaka

Login Form

Prisutni posetioci

We have 1539 guests and no members online