Olovni vojnik i balerina

Thursday, 03 December 2015 21:20

foto Ana Djordjević

Predstava „Olovni vojnik i balerina“ bazirana na priči Hansa Kristijana Andersena osma je predstava odigrana na četrdeset šestim „Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije“.

Oko dvesta mališana uzbuđeno je čekalo predstavu koja je počela u 14 sati, međutim ni starija publika nije izostala.

Ovu predstavu spremili su domaćini festivala „Pozorište lutaka Niš“. Režiser Darko Kovačovski oduševio je publiku jedinstvenim prizorom marioneta koje su visile sa dva metra visine i jednako oduzimale dah publici svih uzrasta.

Koliko je težak rad sa ovakvim marionetama dočarao nam je Srđan Miljković koji je glumio Olovnog vojnika: „Rad sa marionetama je vrlo, vrlo zahtevan psihofizički posao. Mi smo na ovoj predstavi radili 30 dana, to je oko 60 probi. Dosta je nezgodno smiriti svoj temperament. Kontrolnik i konci prenose bukvalno sve impulse i energiju glumaca. Ako glumac ne može da kontroliše svoju enegiju, lutka počinje nekontrolisano da igra, što nije baš dobro za predstavu.“

Ostatak glumačke postave činili su Mirjana Đorđević (Porcelanska balerina), Davorin Dinić (General kozja noga), Mladen Milojkovć (Stari pacov Grbavac) i Jelena Đorđević (Kornjača tetka Supica).

Pred širom otvorenim očima dece Olovni vojnik i Porcelanska balerina se na jednom prašnjavom tavanu zaljubljuju. Njihovoj sreći suprotstavlja se General Kozja noga sa svojim vernim slugom starim pacovom Grbavcem. Jak aplauz ispratio je svaku scenu, do poslednje, u kojoj, kao i u svakoj dobroj priči, ljubav na kraju pobeđuje.

Srđan Miljković još nam je rekao da je veliki izazov napraviti ovakvu prestavu: „Drago mi je što sam radio sa takvom ekipom i sa rediteljem Darkom, zbog toga što sam shvatio da na svim predstavama, a pogotovo na marionetksim mora da postoji jedna disciplina i razne faze pripremanja takve predstave. Postoje neka osnovna pravila bez kojih ne možemo da pravimo marionetsku predstavu“.

Oduševljenje na licima publike jasno je pokazalo da su glumci uradili dobar posao i osvojili srca kako mlađih tako i starijih gledalaca: „Predstava mi se mnogo dopada zato što je mirna i tradicionalna. Nisam skoro gledao predstavu sa takvom formom i suštinom koja kontinuirano prati jasnu zamisao. Sve pohvale.“

Milena Menković

Marijana Ivanović

Anđela Labat

foto Ana Djordjević i Tijana Hrčak

olovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerinaolovni vojnik i balerina

 

Read 761 times Last modified on Thursday, 03 December 2015 21:36
Rate this item
(0 votes)

 Autor sajta Davorin Dinić

Dokumentacija, tekstovi i podrška - Zorica Filipović i marketing služba Pozorišta lutaka

Login Form

Prisutni posetioci

We have 1498 guests and no members online