Radionica “Ginjol lutka za decu”

Thursday, 03 December 2015 21:59

foto Tijana Hrčak

Drugog dana  46. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, u foajeu Lutkarskog pozorišta u Nišu, oko 11 časova održana je radionica izrade ginjol lutaka koju je vodio jedan od najistaknutijih evropskih lutkara, Jožef Pernarčič.

Radionica je bila otvorena za sve mališane, a njen cilj da im približi svet izrade ginjol lutaka i da im pokaže koliko zabavna njihova izrada može biti. Odmah nakon završetka predstave „Petar Pan“, koju je izvelo kragujevačko „Pozorište za decu“, mališani su oduševljeno prešli na izradu lutaka. S obzirom na to da nam se bliže novogodišnji praznici, zadatak mališana bio je da naprave sopstvenu Deda Mraz lutkicu, što su oni, uz osmeh na licu, vrlo lako činili. Gospodin Pernarčič je izjavio da mu je veoma drago što, iako je u penziji i dalje ima priliku da radi sa decom, kao i da mu je veoma drago što deca bez problema prave lutke koje je on osmislio.

Pitali smo gospodina Pernarčiča šta očekuje od ovih radionica na šta je on rekao: „Prvenstveno, cilj ovih radionica je vraćanje lutaka tamo gde pripadaju, obrazovanju, vrtićima i osnovnim školama. Zanat pravljenja lutaka je skoro zaboravljen, tako da bih ovim radionicama voleo da deci, kao i njihovim roditeljima i učiteljima ili učiteljicama, ponovo probudim želju za ovim vidom stvaralaštva. Znate, kada pitate nekog zašto se to više ne radi u sklopu obrazovanja, reći će vam da od pojave računara to više nikoga ne zanima i nikome nije interesantno, ali to nije istina. Kada pogledate ove mališane, vidite da, ako se predstavi na pravi način, izrada lutaka može biti izuzetno zanimljiva.“

Ovoj izjavi, nakon završetka radionice, posvedočili su i sami mališani, koji su izjavili da su se do sada samo igrali lutkama, te da je ovo novo iskustvo mnogo zanimljivije od igranja igrica na računaru, a zatim su sa svojom Deda Mraz lutkom nasmejani napustili pozorište.

Gosti su, pored ove radionice, mogli da uživaju i u izložbi „Ginjoli sveta“ slovenačkog lutkara, koja obuhvata ginjol lutaka iz raznih delova sveta, koje je Pernarčič prikupio tokom duge i uspešne karijere.

radionicaradionicaradionicaradionicaradionicaradionicaradionicaradionica

Read 1241 times Last modified on Thursday, 03 December 2015 22:11
Rate this item
(0 votes)

 Autor sajta Davorin Dinić

Dokumentacija, tekstovi i podrška - Zorica Filipović i marketing služba Pozorišta lutaka

Login Form

Prisutni posetioci

We have 1509 guests and no members online