Jožef Pernarčič rođen je 195. godine u Ljubljani (Slovenija).

 

Počeo je profesionalno da se bavi izradom lutaka i elemenata za lutkarstvo 1977. godine. Predstavio je autorske lutke na sajmu “Za svu decu” i brošuru sa uputstvima za izradu, na kom je u oblasti „Lutke“ dobio brojne nagrade. U  izradu lutaka uneo je mnoge inovacije.

Lutke kao originalni slovenački proizvod predstavljale su Jugoslaviju na Bijenalu industrijskog dizajna BIO8 i BIO 9.

Do 1991. godine bio je predsednik Sekcije proizvođača igračaka u Zanatskoj komori Slovenije.

Izdao je 2008. godine autorsku knjigu “Predivan svet lutaka“ i napravio 7 kratkih filmova o izradi lutaka.

Učestvovao je u emisiji RTV Slovenija „Pod šeširom“, koja je u potpunosti posvećena lutkama. U magazinu „Tabor“ objavio je 12 članaka o izradi lutaka.

Pripremio je niz lutkarskih radionica. Napisao je četiri marionetske predstave: „Vuk  u potrazi za skloništem“, „Hrabri zmaj“, „Siguran put do škole“.  Sa njima i sa lutkarskom trupom obišao je Sloveniju.

U ljubljanskom dvorcu 170 dece izrađivalo je ginjol lutke.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Ljubljane 2011. godine u parku „Zvezda“ naparavio je, povodom novogodišnjih praznika „Grad  bajki“. Deca su učestvovala u predstavi „Zmajeva pećina“ i 17 večeri gledala lutkarske predstave i napravila više od  800 ginjol lutaka.

U Gradskom parku organizovao je izložbu marioneta i ručnih lutaka iz 22 zemlje. Takođe je organizovao četiri izložbe ginjol lutaka, gde je predstavio više od 200 lutaka iz 17 zemalja sveta.

Pripremio je kampanju „Vratimo slovenačku lutkarsku školu u obdaništa“. Knjiga, filmovi i lutkarske radionice mogu se pogledati na sajtu  www.gledalisce.si.

Svo znanje dostupno je učiteljima i mladim lutkarima.

Njegove lutke, uz knjige uputstava i krojeve, bile su prve koje je bilo moguće kupiti za potrebe vrtića i škola na tlu bivše Jugoslavije. U Srbiji su lutke sve do 1991. godine prodavali  Zavod za domaćinstvo Srbije i Mladinska knjiga Beograd.

Jožef Pernarčić lutkarske radionice realaizuje u saradnji sa Aleškom Bernot Pernarčić, koja pored toga što je diplomirani meterolog, radi i kao lutkarski pedagog i animator.

 

 

 Autor sajta Davorin Dinić

Dokumentacija, tekstovi i podrška - Zorica Filipović i marketing služba Pozorišta lutaka

Login Form